Trăim timpuri provocatoare, suntem bombardați de informații despre cum să ne apărăm contra virusului, cum să ne dezinfectăm, ce anume dezinfectăm și ce produse să folosim, cum creștem imunitatea, ce măști să purtăm, ce mâncăm, etc.
Presa nu ne ajută prea mult, deși pune la dispoziție materiale informative, ele se contrazic uneori și nu știm ce măsuri sunt mai bune. Mai există și presiunea de a menține o atmosferă plăcută acasă, de a-i proteja pe cei mici de orice știre ce îi poate speria. Este natural să ne simțim speriați, îngrijorați, stresați sau copleșiți. Această criză are impact nu doar asupra sănătății noastre fizice ,ci și asupra sănătății mintale. Dacă pănă acum câteva luni, ne puteam întâlni cu persoanele dragi sau cu cei din familie, sau puteam face o plimbare pentru a ne relaxa,azi, lucrul acesta nu mai este posibil. Contactele sociale s-au restrâns la apeluri telefonice sau apeluri video. Măcar avem o soluție. :)
Copiii, fie ei mici sau mari, percep schimbarea și pot deveni speriați,iritați, furioși, sau pot avea mult mai multe cereri față de adulți, ceea ce va pune și mai multă presiune pe umerii părinților.
Manifestarea iubirii și oferirea atenției, explicarea situației pe înțelesul lor fiind în același timp onești cu el, sunt strategii simple ce vin în sprijinul copilului.
Însăși felul tău de a face față situației va fi copiat de cel mic, altfel spus, ești modelul lui. De aceea e important ca tu, adultul, să ai prima dată grijă de tine, să fii atent la ce simți și să-ți oferi timp să te liniștesti când devii anxios sau să ceri ajutor. Este la fel ca la indicațiile stewardesei: părinții își vor pune ei măștile de oxigen prima dată și apoi copiilor. Ca lucrurile să fie mai ușoare, putem păstra o rutină zilnică, îl putem antrena în activități care îi permit exprimarea emoțiilor ( desen, pictură , modelaj sau jocuri de familie ), este de preferat să-l lăsăm să simtă emoțiile și să și le exprime direct, fără a le contracara, doar să-l ascultăm, sprijinim și încurajăm. Este bine să verificăm cu el ce au auzit și ce cred el că este adevărat, și apoi să combatem micile neînțelegeri sau interpretări greșite. Trebuie să îi dăm șansa să fie curios, să pună întrebări.
Vorbim așadar de sănătate mintală, iar mai jos aveți o imagine preluată și tradusă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu